Voorlopers bevinden zich onverwacht in de achterhoede als de meute van richting verandert. Misschien is dat ook wat sommige boeren overkomt en wat hen boos maakt. Ineke Noordhoff analyseert het boerenveld in dit driewekelijkse blog.

Je staat vooraan in de rij om naar een concert te gaan en ineens doen ze een andere deur open. Gevolg: de beste stoelen zijn bezet tegen de tijd dat jij in de zaal bent. Terwijl je dacht slim te zijn, bungel je achteraan. Zo’n mechanisme speelt denk ik ook een rol in de boerenwereld. Neem de melkveehouderij. Jarenlang verzette hun belangenorganisatie zich tegen het melkquotum; het moest ‘weg’ want het belemmerde de ondernemers. Veel boeren zeiden het de LTO na en ook menig politicus ging in de repeteerstand. En hoe vaker je iets zegt, des te meer je het zelf gaat geloven. In 2015 haalde de regering het melkquotum er inderdaad af. De branche zelf zou bewaken dat er niet te veel melkvee – en vooral mest – zou komen. Sommige melkveehouders vlogen naar de bank voor een lening om een nieuwe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.