Toen de gasleiding was verzegeld, kregen ze een brief. Dat ze opnieuw werden aangesloten, als ze weer gingen betalen. Janet en Lambert van der Weide lazen het geamuseerd. Van het gas af was juist hun wens.

Twee jaar geleden begon hun duurzaamheidsproject. Lambert, dominee in Nieuw-Buinen, werd beroepen in Scharmer-Harkstede. Het gezin met twee kinderen verruilde de pastorie in Nieuw-Buinen voor een koopwoning in Rolde. Het isoleerde muren en vloer, nam een warmtepomp en veertien zonnepanelen en later nog dakisolatie, kunststof kozijnen en HR++-glas. Dat kon door een verhoogde hypotheek, een beetje subsidie, een spaarpotje en door een bescheiden tussenwoning te kopen, onder het budget.

Voor Janet en Lambert horen ook niet vliegen en amper vlees eten bij het leven dat ze voorstaan. Het was een proces van wakker worden. Nog maar acht jaar geleden stelde Janet voor ballonnen op te laten bij een feestelijkheid van de Wereldwinkel waar ze toen werkte!

Ze is gestopt met kijken naar het Acht Uur Journaal. Het Jeugdjournaal trekt ze beter, de lichtere variant van al die erge dingen die gebeuren en waar ze niet zoveel aan kan veranderen. De opwarming van de aarde, met alle ellende van dien, kan ze wel bestrijden, al is het maar een miniem beetje. In de benen komen in plaats van wachten op de politiek, Janet beschouwt het als een morele plicht. Ze zit ook in een werkgroep van de kerk in Rolde.

Die wil ook verduurzamen. Het mooie is: de investeringen thuis betalen zich nu al terug. Janet en Lambert zagen hun voorschotbedrag van 140 naar 40 euro gaan. Over 2018 kregen ze 1.300 euro terug. Een gasrekening hebben ze niet meer. Benzinekosten ook niet. Wegenbelasting betalen ze evenmin. Want voor de deur staat een elektrische auto. Een tweedehandsje. Met – dat wel – een extra accu, om het bereik te vergroten. Een carport met nog wat zonnepanelen staat op de verlanglijst.

Janet doucht weleens te lang. En soms gaat er een diepvrieshamburger van Mora in de pan, omdat het lekker makkelijk is. Een heilige vindt ze zichzelf niet. Maar in een blog en in real life steekt ze haar visie niet onder stoelen of banken, in de hoop anderen aan te steken om ook iets te doen. Beide buren hebben nu eveneens zonnepanelen.