Wie handig is kan ver komen. Kijk maar in de oude basisschool in het Friese Ravenswoud waar Bart Beukers (38) gasloos woont met zijn vrouw Samantha en hun twee kinderen.

Nee, met solidariteit met de Groningers heeft het niets te maken dat ze van het gas af zijn. De voormalige basisschool die ze in 2016 hebben gekocht in Ravenswoud – de oude school van Samantha – noopte hen ertoe. Vier vierkante hoge lokalen aan een lange gang, de jashaakjes hangen er nog. De eerste winter stookten ze op gas. Over drie maanden moesten ze tweeenhalf duizend euro bijbetalen.

Nu gebruiken ze pellets. En ze hebben dertien zonnepanelen, ongeveer genoeg voor hun elektriciteitsbehoefte. Ze isoleren vlijtig, wel jammer dat aan de voorkant geen dubbel glas mag omdat de school beschermd dorpsgezicht is.

Hun vorige huis, in Zuurdijk, Groningen, verkochten ze goed. Ze kregen een beetje subsidie en leenden wat bij, boven op hun hypotheek. Bovendien doen ze alles zelf. Bart en Samantha houden van klussen, Samantha’s vader is timmerman en helpt ook mee. Alleen metselen kan Bart niet, moet hij bekennen, hij krijgt het nooit waterpas. Na drie jaar kan de gerestylede school zo in een interieurblad. Lokaal vier is bijna klaar, er komt een appartement voor de grootouders van Samantha, tachtigers, wier huis en tuin in het dorp te groot zijn geworden.

Absolute perfectie in duurzaamheid bestaat (nog) niet, weten Bart en Samantha ondertussen. Als pioniers verzoenen ze zich daarmee. Neem de pellets, die zitten in plastic zakken. En het blijft hout, waarmee ze CO₂ uitstoten. Bart, hoofd bedrijfsvoering bij een ingenieursbureau voor de bouw, is een repareerder. Hij koopt zelfs kapotte spullen. Bij een defecte Kitchen Aid-keukenmachine van Marktplaats verving hij de koolborstels. Et voila. Een afkortzaag van DeWalt kreeg een nieuwe koperen spoel en speelt nu een hoofdrol bij de renovatie. Repareren is vaak makkelijk, volgens Bart. Genoeg uitleg op YouTube. Als je maar durft.

Op het schoolplein staan twee auto’s. Een stevige Volvo op diesel, een kleine Chevrolet op lpg. Onmisbaar voor hun woon-werkverkeer. Bart bezweert dat hij de zuinigste Volvo kocht die hij kon krijgen. Hij zou wel een elektrische auto willen, maar hikt aan tegen de nieuwprijs. Samantha, projectondersteuner duurzaamheid bij de gemeente Heerenveen, vertrouwt de accu’s niet. Hoe worden die gemaakt? En waar komt de stroom vandaan die erin gaat? Haar spreekt een baan dichter bij huis meer aan. En dan op de fiets.