Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Het is koud en het miezert als ik mijn hardloopschoenen aantrek. Onderweg naar mijn renrondje in het park, midden op het zebrapad, vergeet een vrouw achter het stuur voor mij te remmen. Ik spring opzij. Ze mist me op een haar. 

De vrouw lacht vriendelijk. Ik pers mijn lippen tot een zure glimlach. Het was eng, ik zag het al misgaan – en zij zeker ook.

Het is een ontmoeting zoals ze in de stad vaker plaatsvinden. Gevaarlijk, maar zonder kwade wil. Natuurlijk zijn we beiden blij dat het niet tot een botsing kwam. Toch hebben we het allebei op een andere manier ervaren. Mijn lijf, haar auto. 

Een stad voor iedereen

Interactie en botsing zijn essentiële onderdelen van een stad. Een stad waar ruimte is voor perspectiefwisselingen is in de basis een stad waar ruimte is …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.