Eeuwenlang was ze icoon van ons lage land: de melkkoe. Nu vergiftigen turbokoeien onze leefomgeving. Met meer weidegang en nieuwerwetse zaken als een ‘koeientoilet’ is de overlast iets in te dammen. Minder eiwitrijk voer erin, dan is de mest niet zo venijnig. Of nog beter: biologisch boeren.

Een liter melk, drie kilo mest Rustig herkauwen en ‘de wei in’ remt de uitstoot Krachtvoer maakt mest schadelijker Ligboxenstal gaf koeien bewegingsvrijheid en ons een ammoniakprobleem

Voor alles zou het beter zijn als de koe minder poept en piest. Of zich in ieder geval netter gedraagt. Geef de koe een toilet. Alles is voorstelbaar om de problematiek anno 2020 op te lossen. In de strijd tegen ammoniakpluimen die over de groene landerijen op kwetsbare natuur neerdalen, zijn veel noviteiten bedacht. Helaas hebben ze niet veel zoden aan de dijk gezet. De nood is hoog, want de miljoenen dieren in de veehouderij maken er samen een zooitje van: de uitstoot van stikstof en broeikasgassen is te groot. Een Nederlandse koe levert jaarlijks gemiddeld meer dan 9 duizend lit…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.