Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. In deze nieuwe blog van Maartje ter Veen schrijft ze over hoe we een open toekomstvisie kunnen houden, en de moeilijkheden daarvan. Want: ‘Soms ben je zo hard TEGEN dat je niet eens meer kunt bedenken waar je vóór bent.’

‘It’s up to you!’ ‘Free yourself!’ ‘You can do it!’ ‘Kindness rocks!’

Een greep uit de teksten op jas, trui en tas in de stad. Zo motiveren we – meestal in het Engels – onszelf, onze kinderen en de wereld om ons heen.

Positief is krachtig. Zo deed Moeder Teresa op één
voorwaarde mee aan demonstraties: ze was van de partij als er gedemonstreerd
werd vóór iets. Tegen de kruisraketten heeft ze nooit gedemonstreerd, maar voor
vrede wel. Haar reden? Op ‘voor!’ kan je bouwen en met ‘tegen’ breek je af.

Er zit iets moois in de positieve motivaties die je
tegenkomt in de openbare ruimte, maar ze hebben ook een keerzijde. Ze zijn een
krachtige ondersteuning van de steeds individualistischer benadering van ons
hebben en zijn. Hierachter schuilt een idee van maakbaarheid en de onein…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.