Drenthe moet zich herpakken en de stikstofcrisis gebruiken om haar koppositie als natuurprovincie weer in te nemen. ‘We hebben hier schoon water en goede kansen om de landbouw te verduurzamen. Maar er ligt een stevige portie huiswerk’, vindt Bernhard Hanskamp, auteur van Gewogen Ruimte.

Bernhard Hanskamp was als planoloog de laatste 40 jaar nauw betrokken bij de provinciale ruimtelijke ordening. Het schone water, de bossen en natuurgebieden in Drenthe kunnen van grote betekenis zijn voor toekomstig Nederland. Maar dan is er wel een krachtig bestuur nodig dat doorpakt. De laatste tien jaar is de ‘groene kleur’ in bestuurlijk opzicht wat weggezakt. 

Hanskamp kan precies aangeven wanneer het beleid is gekanteld: ‘Op 20-10-2010 zette staatssecretaris Bleker een rode streep door het natuurbeleid.’ En Drenthe paste zich aan. ‘Flevoland ging naar de rechter en heeft daar tientallen miljoenen schadevergoeding uit weten te halen.’ Hanskamp weet waarover hij het heeft. Hij schreef een goed gedocumenteerde geschiedenis van het ruimtelijke beleid van Drenthe. Gewogen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.