Bij Henk Buitjes stroomt zout water door zijn aderen. Hij is de tiende generatie die vist, zoals er vele families in het gebied al generaties lang vissen. Buitjes weert zich dapper tegen bedreigingen: die meer van land komen dan van zee.

Ongeschoren. Vermoeid, maar met
een krachtig blik. Henk Buitjes en zijn vrouw Foske wonen in Warffum, Noord-Groningen.
Foske werkt als docent. Buitjes vist op garnalen met zijn kotter ZK37.
Thuishaven: Lauwersoog. 

Ook als de zee kalm is, blijft
het immer onstuimig. 

In de afgelopen jaren zag Buitjes
zijn visgebied alsmaar afnemen: door de toenemende scheepvaart, door kabels,
gaswinning, door het gelobby van ngo’s, door gebieden die worden gesloten, en
vooral door windmolenparken. 

Of zoals Buitjes het brommend en
in het Gron…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.