Hoe ziet Nederland er over twintig jaar uit? Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte er een schets van: Panorama Nederland. Noorderbreedte vroeg drie experts daar kritisch naar te kijken. Alkemade krijgt het laatste woord.

‘Te braaf’ en ‘de rijksbouwmeester beschouwt het land vanaf een langzaam voortdrijvende wolk’, stond te lezen in Noorderbreedte. De rijksbouwmeester reageert met een rustige glimlach.

De drie experts uiten hun kritiek op zijn verbeelding van hoe ons land er in 2040 uit kan zien: het Panorama Nederland. ‘Niet ik, maar de mensen die niet erkennen hoe ingrijpend de veranderingen zijn die over ons heen komen, zitten op een grote wolk’, repliceert hij.

Debat voerenFloris Alkemade, de rijksbouwmeester, wil in Noord-Nederland bijvoorbeeld het debat voeren over de taakverdeling tussen stad en platteland. De opzet om met Panorama Nederland naar Forum te komen, wordt vanwege het coronavirus even opgeschort. Het debat kan via digitale kanalen alvast losbarsten wat hem betreft. Want de scha…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.