Waddenbewoners maken zich absoluut geen zorgen over klimaatverandering en zeespiegelstijging, merkte Carlien Bootsma tijdens haar wandeling langs de Waddenkust. Hoe kan dat? En wat kunnen we van zeelieden leren?

Wadbewoners zijn nuchter over klimaatveranderingTij, wind en water: het landschap verandert continuOm vooruit te kijken heb je een overheid nodig die je kunt vertrouwen

Het was de zoveelste keer dat ik na urenlang researchen verdrietig in bed stapte. Boos. Overdag werkte ik op een boerderij in Drenthe, voerde ik de varkens en schapen. In de avond kroop ik achter mijn laptop om onderzoek te doen voor mijn wandeling langs de Waddenkust. En dat stemde allesbehalve vrolijk. De staat van onze aarde. Ruim 4,5 miljard oud. En wij, stelletje slopers, doen al haar pracht met onze hebberigheid teniet. Hoe hebben we het in godsnaam zo ver kunnen laten komen?

Normaal gesproken ben ik vrolijk, positief, maak ik me niet snel druk. Maar dit doorspitten van onderzoeksrapporte…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.