Een nieuw Drents dorp pal bij de stad Groningen. Bernhard Hanskamp, Drents planoloog, ziet een mooie toekomst voor vliegveld Eelde.

Op plaatsen waar in veler gedachten – en in beleidsnota’s – vliegtuigen landen en opstijgen, blijft het steeds vaker stil. Zo trok het Rijk zich al eerder terug uit de luchthaven Eelde. Ook de gemeente Groningen stopt ermee. ‘ Hoelang gaan Drentse overheden nog door met maatschappelijk geld in de bodemloze put van verliezen te storten?’ Die vraag stelt Bernhard Hanskamp in zijn boek Gewogen Ruimte. De planoloog zet het ruimtelijk beleid van Drenthe in langjarig perspectief. Hij geeft complimenten (74 toppers op de kaart) voor bijvoorbeeld de gekoesterde natuurlijke beekdalen en het goed ingepaste moderne leven in het landschappelijk schoon. Hij beschrijft ook wat er mis ging (50 tobbers), zoals woonwijken op kwetsbare plekken, bedrijventerreinen en andere ruimtelijke misslagen. Waaraan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.