Dierecoloog Jeroen Onrust en plantenecoloog Henk Jansen wandelen door toekomstig Fryslân, een gezond landschap waarin het bodemvoedselweb is hersteld. Het eerste deel van hun route doorkruisten ze het hoge, droge zandlandschap waar in 2120 veel meer bomen en bossen groeien. In deze tweede aflevering lopen ze door het laagste deel van Fryslân, het veenlandschap waar in 2120 alles weer om water draait.

De eerste wandeling door toekomstig Fryslan vind je hier.

Het veenweidegebied: water

Hoe verder we het Lage Midden van Fryslân binnenlopen, hoe opener en natter het landschap wordt. Vroeger werd het van het Drents-Friese keileemplateau afstromende diepe grondwater steeds weggepompt en uiteindelijk via diverse gemalen in de Waddenzee uitgeslagen. Dit kwelwater, dat van uitstekende kwaliteit is, is nu weer de motor voor een andere landschapsontwikkeling. Door het vast te houden en hogere grondwaterpeilen te hanteren zorgt het er vooral voor dat de oxidatie van de laatste plukjes veen in de lage delen van Fryslân voor een groot deel tot stilstand is gebracht.

Veen wordt gevormd onder natte omstandigheden waar de afbraak van plantaardig materiaal langzamer gaat dan de ophoping. Ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.