Het boek Voorland gaat over het Groninger landschap in een tijdperk waar de vingerafdruk van de mens overal zichtbaar is. Het combineert verhalen, beelden en wandelingen. Dien Wiersma, dochter van een Groningse aardappelboer, las het boek dat voor haar aanvoelde als een avontuurlijke en tegelijk vertrouwde reis.

Deze zomer las ik Voorland en veel dingen kwamen me bekend voor. Ik las over het verleden, wandelde door het vertrouwde Groninger land en ontdekte daar weer nieuwe lagen in. Maar ik las ook over het Groningen dat we nog niet kennen. Want de grote mondiale opgaven vragen ons om dingen anders te doen dan we gewend zijn. In Voorland schetsen bewoners en experts een toekomst waar je oude manieren en vertrouwde uitzichten loslaat en waar een nieuwe omgeving zich aandient. En dat maakt nieuwsgierig. 

Het boek laat ook zien dat er al beweging plaatsvindt, we moeten dingen anders doen maar we doen ook al dingen anders. Zo wordt aan de Eems bij Bierum met een dubbele dijk geëxperimenteerd als oplossing tegen de verzilting van het land. Door de zee toe te laten ontstaat er in het eerste …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.