Het verduurzamen van je levensstijl: een hoop gedoe of een leuk project? Bente probeert er het tweede van te maken. Elke vier weken kiest ze een thema, op deze plek blikt ze terug en vooruit. Het eerste thema: #VeganizeIt, met als grootste uitdaging een veganistische eierbal.

Laatst had ik het met een vriendin over mijn plan om duurzamer te gaan leven. Waarop zij zei: ‘Wat knap van je! Ikzelf heb niet zoveel met duurzaamheid.’ Best gek als je er over nadenkt: alsof het een hobby is voor de zeikerds onder ons, voor de zeurpieten die houden van moeilijk doen. Terwijl het behoud van de aarde ons natuurlijk allemaal aangaat.

Wat mijn vriendin natuurlijk bedoelde is dat ze zich er niet veel mee bezighoudt, het niet hoog op haar prioriteitenlijstje staat. Er zijn zo ontzettend veel problemen in de wereld: het is logisch dat we ons er op dagelijks niveau niet mee bezig houden. Anders worden we met z’n allen al snel gillend gek van ongeluk en onmacht. 

Achter het ‘ik heb niet zoveel met duurzaamheid’ zit een een overtuiging die mijn vriendin – misschien …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.