Hoe ziet de Groninger samenleving er in 2020 uit? Die vraag stelde de provincie Groningen 25 jaar geleden aan haar burgers ‘om het debat over de toekomst te inspireren’. Er kwamen ruim 200 plannen. In deze blog kijk ik erop terug - in het licht van de volgende ronde toekomstplannen.

Het jaar 2020, het jaar waarin we nu leven, lag in 1994 een immens eind weg. Het leek een eeuwigheid vooruit – al is het ‘slechts’ een kwart eeuw. Het was – en is – best lastig om vooruit te kijken. In 1994 werden er 200 toekomstplannen voor Groningen ingediend.

En nu, in 2020. is de Groningers opnieuw gevraagd om plannen voor een betere toekomst in te leveren. Nu zijn er 900 ideeën door burgers aangedragen. Onder de inzendingen valt 100 miljoen euro te verdelen. In september en oktober breekt het publieke debat erover los; daarna zal een burgerpanel kiezen waar de pot met geld wordt leeg gestrooid. Het is uiterst relevant om na te denken over hoe de wereld er over 20, 50 of 100 jaar uit kan zien – en wat je gewenst vindt. Want naast die 100 miljoen is er in het kader van het Nation…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.