In aflevering twee van de podcastserie #vrijetoukomst gaan we in gesprek met Jan Dirk Gardenier en Natasja Bennink. Nu alle ideeën voor Toukomst zijn gebundeld, vragen wij ons af: Hoe herken je nu een goed idee? En wat gebeurt er met ideeën als je ze gaat bundelen?

Jan Dirk Gardenier is antropoloog en zoekt graag naar creatieve oplossingen voor ingewikkelde problemen. Samen met onder andere Erik Wong stuurde hij voor Toukomst het manifest ‘Wij zijn het idee’ in. Daarmee roepen ze op tot een radicaal vertrouwen. Natasja Bennink is beeldhouwster en maakt veel werk voor in de openbare ruimte. Ze maakt vooral bronzen beelden waarbij de mens centraal staat. Volgens haar heeft de kunstenaar een voortrekkersrol in de samenleving. Ze kiest dan ook graag voor thema’s die een beetje schuren.

‘Een goed idee begint met meerdere ideeën, het filtert en uiteindelijk blijft er iets over. En het is heel veel onderzoek. Een idee aan de keukentafel bedenken is niet genoeg.’

Natasja Bennink

‘Het idee achter Toukomst is op zich heel mooi vind ik. Je nodigt heel veel mensen uit om hun idee in te dienen, maar in ons manifest zeggen we eigenlijk dat daarmee meteen eigenlijk de eerste stap wordt gezet om vertrouwen kwijt te raken. Namelijk, ideeën worden niet gezien als idee, maar meer als een soort blokjes waar je andere ideeën van moet maken.’

Jan Dirk Gardenier

‘Ik denk dat een goede toekomst ook zonder Toukomst ontstaat. Toukomst zou veel meer mee moeten bewegen met wat er al is.’

Jan Dirk Gardenier

‘Ik denk dat een van mijn taken als beeldhouwer is om niet alleen voor het hier en nu te maken, maar juist voor de toekomst en voor de volgende generaties.’

Natasja Bennink