Oude dingen kunnen met het verstrijken van de tijd irrelevant worden, maar ook wijzer. Wij doken ons archief in op zoek naar die wijsheid. Afgelopen zomer zette Noorderbreedte samen met Noorderruimte #vrijetoukomst-plannen centraal. Het vierde thema was ‘water’. Welke ‘water’-verhalen zijn het waard om op te rakelen?

Meer lezen over onze #vrijetoukomst-actie? Lees de digitale special, luister naar onze eerste podcast, of lees hieronder snel verder. 

De nasmaak van water

In 1987 schreef Wil Casparie De nasmaak van water. Nu, 33 jaar later, is het nog steeds actueel. De stelling van het stuk is als volgt: ‘De suggestie, dat er van een droogteprobleem sprake is, is onjuist. Het is een natheidsprobleem, dat door de diepe voorjaarsontwatering onjuist wordt aangepakt. We gaan in onze verspillingsekonomie verkeerd met water om.’

Interessant om te zien is dat veel van de #vrijetoukomst-plannen rondom water inspelen op dit probleem. Hoe ga je om met soms te veel en soms te weinig water? Het ene plan oppert een dijk, het andere juist toelaten van de zee. 

Hoe het probleem is ontstaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.