Deze doodgespoten, Drentse akker maakte zoveel indruk op Gerry Boesjes, dat hij het beeld vereeuwigde en instuurde naar de Scheurkalender. Het zette hem aan het denken over een nieuwe weg die we moeten inslaan.

Een dorre akker onder een helderblauwe lucht. Dit beeld trof Gerry Boesjes tijdens een ochtendwandeling in het Drentse landschap. Het maakte hem mistroostig en vanuit die emotie schoot hij deze foto. ‘Vreemde kleuren en vormen in de ochtendzon. Veel te veel bruin voor de tijd van het jaar, want het was al lente. Die kleur van het land had ik al vaker gezien in de afgelopen jaren maar precies dit beeld, met al z’n symboliek, nog nooit: een bruine akker die bespoten is met glyfosaat, een strakke groene sloot die aan de dans ontsprong, de schaduw van een zomereik over het land.’

Gerry maakt graag foto’s: ‘Beeld en geluid zijn dé dingen die het leven kleur geven, tenminste zo ervaar ik het.’ Hij maakt het liefst foto’s als deze die wat abstract zijn, waar je wat langer naar moet kijken om het verhaal te zien. Vaak met een humoristische inslag.

Deze foto is daar een uitzondering op: dit beeld is niet grappig. Gerry: ‘De gedachten en gevoelens die dit beeld bij mij oproept gaan over hoe we als mensheid de aarde behandelen. Snel, efficiënt en goedkoop, dat zijn begrippen die de boventoon voeren. Dan krijg je doodgespoten akkers waar geen sprietje meer groeit, geen insect nog iets te zoeken heeft, geen worm overleeft om z’n nuttige werk te doen en een grutto die nog maar een stukje verder vliegt op zoek naar voedsel.’

Het landschap verliest aan esthetische waarde als we de grond op deze manier uitputten. Gerry ervoer de aanblik van die akker als bizar. Het maakte veel indruk op hem: ‘Ik kan me het moment van de foto nog goed herinneren. Toen ik me het hoe en wat realiseerde van het tafereel overviel me een triest gevoel. Het zette me aan het denken over een andere weg die we in moeten slaan. Of je nu boer bent of consument, veel kansen om de aarde te redden krijgen we niet meer.’Wat beweegt jou? Op die vraag geeft de Scheurkalender al jarenlang antwoord, daar laten mensen met foto’s zien wat hen beweegt. Noorderlicht geeft twaalf foto’s per kalender een predicaat. Noorderbreedte gaat in deze rubriek op zoek naar het verhaal achter deze bekroonde inzendingen.