Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Op het raam van mijn werkplaats heb ik lijnen getekend. Het zijn zes schalen, lopend van 0 tot 100 procent, met woorden erboven. Er hangen stickers bij, ter uitnodiging, maar verder geen uitleg. Toch moet ik de stickers iedere dag aanvullen.

Alle stickers zijn gemerkt, zo is te zien welke door
dezelfde persoon zijn geplakt. Het kleurige, dansende patroon op het raam is een
vrolijk gezicht. Ik verheug me op en verbaas me over het enthousiasme waarmee
passanten stickeren.

De schalen dagen mensen uit om na te denken over
elementen van hun identiteit: Groninger, internationaal, vrouwelijk, mannelijk,
stadmaker, diversiteitsheld. Omdat iedere schaal een eigen woord heeft, kunnen verschillende
eigenschappen overlappen. Want wellicht ben je supermannelijk én
supervrouwelijk. En …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.