De dijk doorprikken kent spannende voordelen, zo zal het een enorme boost zijn voor de biodiversiteit. Maar wat als land loslaten betekent dat jouw huis onder water komt te staan? Marianne Jager van ingenieursbureau Archipunt deelt in deze reactie haar overwegingen.

Een erg interessante gedachte om land los te laten en daarmee meer met de getijden te gaan leven. In plaats van de bal onder water proberen te houden, de bal gewoon laten drijven. Die bal die komt een keer boven ploffen en dan waarschijnlijk zonder plan.

Ik moest ook denken aan de documentaire van David Attenborough, A Life On Our Planet. Hij pleit daarin voor het terugbrengen van de biodiversiteit door landbouwgrond grof te verminderen om deze weer tot wildernis te maken. In Nederland komt dat neer op de dijken doorprikken.

Om het water en daarmee de natuur zijn gang te laten gaan is heel spannend. Ik ben benieuwd hoe ons landschap er komt uit te zien als we de zee meer toelaten. Aan de andere kant voel ik direct onrust. Ik besef heel goed dat grote delen van Nederland onde…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.