Slib maakt de Eems-Dollard troebel en daardoor sterft het waterleven. Het programma Eems Dollard 2050 doet proeven om nuttige toepassingen te vinden voor dat overtollige slib. Maar het wordt tijd om door te pakken naar ingrijpend ander kustgebruik, zo kwam op een webinar van de Waddenacademie aan snee.

Bij slib denken we doorgaans aan viezigheid. Glibber op de kwelder of vieze drab van de afvalwaterzuivering. Roel Posthoorn, directeur van de Marker Wadden, kijkt er anders naar. Hij bouwde van slib (en zand) een fantastische archipel van eilanden in het IJsselmeer om de natuur te reanimeren. Op het webinar vertelde hij hoe in tien jaar tijd vanuit het niets de Marker Wadden aangelegd zijn tussen Lelystad en Marken. De waterkwaliteit is nu al zichtbaar verbeterd, amper vijf jaar nadat de grondverzetmachines weg zijn, en er hebben zich bedreigde insectensoorten gevestigd. De Marker Wadden zijn ontstaan vanuit zorg voor de natuur, maar direct vanaf het begin koppelde initiatiefnemer Natuurmonumenten dit aan de kustbewoners. ‘We zagen bij de inwoners zo weinig liefde voor het gebied, dat …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.