Visserij, windmolenparken, vliegvelden en elektriciteitskabels: in de zee lijkt plaats voor alles en iedereen. Dat komt doordat we planten en dieren geen politieke stem geven, stelt de Ambassade van de Noordzee.

Een koloniale gedachte om aan de zee te denken als een lege plekDe huidige politiek is ingericht voor groepen mensen, die zelf van zich laten horenMet onderzoek en poëzie wil de ambassade de niet-sprekende natuur emanciperen

De Franse wetenschapsfilosoof en antropoloog Bruno Latour krijgt vandaag, op 24 november, de Spinozalens uitgereikt. Een tweejaarlijkse prijs voor internationaal befaamde denkers. Latour verwierf bekendheid door aandacht te vragen voor de belangrijke rol van de niet-mensen, die in de filosofie vaak als figuranten worden gezien. Klimaatverandering maakt van die figuranten hoofdrolspelers en vraagt om een nieuwe verhouding tot de niet-menselijke wereld. Voor Noorderbreedte #4 spraken we de Ambassade van de Noordzee, een samenwerking van wetenschappers, kunstenaars…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.