Wintertijd. De bodem is in ruste. Kilo’s wortel, biet, kool, boon, tomaat en pompoen zijn ervan afgekomen. Terwijl tuinderij De Broerderij pas dit voorjaar voorzichtig is begonnen.

De Broerderij, in het Friese De Knipe, is een initiatief van Sander Roelinga (30) en zijn twee jaar jongere broer Arjen. Zij telen milieuvriendelijk groente. Ploegen doen ze niet, om de CO2-uitstoot te beperken en de grond geen geweld aan te doen:
‘Wij verstoren het bodemleven niet.
De meeste boeren ploegen om onkruid te bestrijden. Wij leggen een onkruidarme laag compost over onze tuin.’

De broers gebruiken handgereedschap, gemotoriseerde apparaten laten ze links liggen. ‘Alleen bij de aanleg hebben we een trekkertje gebruikt’, vertelt Sander. ‘Als je met zware machines over de grond rijdt, verpest je de grondstructuur. En wij houden niet van lawaai.’ Wat ook meespeelt: ‘Hoe meer machines je aanschaft, hoe meer je moet omzetten voor je winst begint te draaien.’
Zijn broer Arjen gaf zijn baan als leerkracht in het basisonderwijs op voor De Broerderij. Sander zelf staakte zijn pogingen leuk werk te vinden. Hij studeerde geschiedenis en psychologie aan de universiteit, maar sollicitaties liepen op niets uit of hij hoorde er niets van. ‘Ik zat me alleen maar op te vreten.’ Hij liep een vrijwillige stage in de kinder-GGZ, om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, maar zat vooral achter de computer. Werk in de dagbesteding van kinderen met een psychiatrische indicatie beviel wel, maar er waren te weinig uren voor hem. Ziekte en tegenslag in zijn directe omgeving maakten dat hij in die tijd sowieso niet lekker in zijn vel zat. ‘En ik ben ook nog eens behoorlijk eigenwijs.’ Samengevat: Sander wilde zijn leven een positieve wending geven.
Tuinieren vond hij tof. Als student was hij ieder weekend in de weer in zijn eigen groentetuin bij zijn ouders in Heerenveen. ‘Hoe gestrest ik ook was, als ik daar bezig was geweest voelde ik me weer goed. Mijn idee was dat ik een goede baan moest hebben om later een stuk grond te kunnen kopen, om lekker veel te tuinieren. Maar ineens dacht ik: waarom wachten als het ook nu al kan?’
Sinds maart pachten de broers een kwart hectare naast Sanders bovenwoning in De Knipe. De Broederij presenteert de producten op Facebook en haalt die van het land vlak voor de klant de bestelling komt halen. Verser kan niet. Volgend jaar staat het telersduo elke zaterdag met een kraam in het dorp. Om de biodiversiteit in achtertuinen te vergroten, gaan de broers ook appel- en perenboompjes verkopen van tientallen vergeten soorten.
‘Ik loop de hele dag buiten te sjouwen en ben sterker dan toen ik drie of vier keer in de week trainde in de sportschool’, laat Sander weten. Van zijn spieren had hij altijd snel last. ‘Maar nog nooit zo weinig als nu.’
De handen in de modder, je eigen voedsel kweken – hij kan het iedereen aanraden. In zijn ogen kan het een antwoord zijn op overgewicht, computerverslaving en andere kwalen van de moderne tijd. Sander heeft een missie: ‘Ik wil mensen inspireren te gaan tuinieren. Als ik mezelf eruit concurreer doordat iedereen straks een eigen moestuin heeft, zou ik dat hartstikke mooi vinden.