Ooit was ze een Groningse gymnasiumleerling alias punker die liever feestte dan Homerus of Ovidius vertaalde. Ze bleef twee keer zitten, daalde af naar het havo en knoopte daar de lts grafische techniek aan vast.

Trudie Labuschagne (57) leerde op de technische school de grondbeginselen van drukken, binden en zetten en had er lol in. Maar gewoon was te saai voor Labuschagne, die was afgewezen voor de kunstacademie.

Ze begon te experimenteren met ambachtelijke grafische technieken, maakte bijvoorbeeld iets nieuws van mislukte drukken die gewoonlijk werden weggegooid. Veertig jaar later is dit het handelsmerk van Labuschagne: mooie dingen maken uit wat ogenschijnlijk afval is. In haar atelier aan huis in het Friese Wirdum maakt ze notitieboekjes in alle soorten en maten. Van speelse boodschappenblokjes tot deftige opschrijfboeken. Handmatig ingebonden en allemaal voorzien van een mooie rug en een omslag van oud papier of karton. Bijzondereboekjes.nl heet de onderneming. Je kunt het zo gek ni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.