Twee boerderijen, een huis en een kerkhof, dat is over van het dorp Wierum ten noordwesten van de stad Groningen. Elfhonderd jaar geleden was Wierum echter de grootste plaats in het toenmalige Middag.

Twaalfhonderd jaar geleden was Wierum een relatief grote wierde waar veel mensen woonden. Nu  is het een buurtschap van twee boerderijen en een woning. Midden op de wierde ligt een kerkhof omringd door bomen. De kerk die er ooit naast heeft gestaan, is in 1828 afgebroken. De boerderijen en het kerkhof liggen op het restant van de wierde die grotendeels was afgegraven en later weer deels is hersteld. De wierde is weer opgehoogd en er lopen weer runderen rond. 

De vroegere grootheid van Wierum komt tot uiting in lijsten uit de middeleeuwen van het klooster Werden. Dat klooster is in 799 gesticht door Liudger in het Ruhrgebied na zijn zendingswerk in Groningen. Hij werd in 804 bisschop van Munster. Een van deze documenten bevat de opsomming van bezit dat een zekere Folker voo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden