In Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat de voormalige commandantswoning onder een glazen stolp. Ook in Sobibor staat een commandantswoning, goed in de verf en in de open lucht, bewoond. Hoe doe je de geschiedenis recht? Deel 1 van een blogserie in aanloop naar 4 en 5 mei.

‘Dadererfgoed’. Het is een term waarin van alles doorklinkt: veroordeling en getuigenis, behoud en weerzin. Die spanning maakt dat er geen sprake kan zijn van ondubbelzinnig herdenken. En dat de tijd er rijp voor moet zijn.

Het had weinig gescheeld of ze hadden de bulldozer ertegenaan gezet, in Westerbork. Wie gaf er wat om dat huis waar kampcommandant Albert Gemmeker had gewoond? Onder zijn toeziend oog waren wekelijks de deportatietreinen naar Polen vertrokken. Voor dadererfgoed was voorheen weinig belangstelling, vertelde oud-directeur Dirk Mulder vorig jaar bij NPO Radio 1. Toch veranderde in de loop van de decennia die kijk op de geschiedenis. De vervallen commandantswoning moest bewaard blijven en kreeg in 2015 een glazen overkapping, die verdere teloorgang tenminste zal ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.