‘Wij zijn meiden, hè’, verklaart Janneke Kuiper (29) de knalroze kaft van het boek dat ze schreef met Heleen van Wijk. Plastic bedankt! gaat over de mooie en mindere kanten van dat o zo handige materiaal.

Liever luisteren? Dat kan! Luister hier naar het artikel ‘Plastic bedankt!’, geschreven en ingesproken door Ellis Ellenbroek.

Van Wijk (28) heeft als businessmanager circulaire economie bij Groningen Seaports veel met plastic soep te maken. Maar Kuiper? Hoe kwam het plastic op het pad van de mede-eigenaar van uitzendbureau Snel in Uithuizermeeden?

Het begon in 2019. Snel en Groningen Seaports organiseerden samen vanwege World Clean Up Day een schoonmaakactie bij de Eemshaven. Nu zijn Kuiper en Van Wijk allebei niet van de halve maatregelen. Daarom richtten zij na die eerste keer – met Kuipers zus Ineke – de Northern Netherlands Plastic Foundation (NNPF) op. Daarmee willen zij meer schoonmaakacties houden, regionale afvalrecycling-initiatieven samenbrengen en les over plastic g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.