Wie een nieuwe korte keten opzet, moet een lange adem en een goed beeld voor ogen hebben van wat hij in de toekomst wil bereiken om niet uit het veld geslagen te worden door korte-termijn-obstakels. Maar dan, als het lukt om die nu nog kwetsbare nieuwe korte ketens echt op gang te brengen, hoe sterk en kansrijk zullen ze blijken te zijn?

Pleed werkt op dit ogenblik aan een expositie over de toekomst van wol. Wij zien namelijk een grote toekomst voor wol. Die toekomstvisie hopen wij volgend jaar meer vorm te geven in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden.

Maar wat de toekomst verborgen houdt, ligt onwetend in de tijd. Toch zie ik, na het horen van goed nieuws op de radio, de Wikipedia-pagina over wol in 2050 plotseling heel duidelijk voor me:

Beeld: Dorine van den Beukel

Geschiedenis

In de bronstijd, rond 4000-3000 v. Chr., komt een nieuwe vinding richting West-Europa. Het houdt je warm. Het is zacht & elastisch. Het isoleert en het ademt tegelijk. Het is biologisch afbreekbaar. Het is gemakkelijk lokaal te produceren en te verwerken. Twee millennia eerder is dit waardevolle materiaal ontdekt in Zui…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.