In de aanloop naar de afstudeerexpositie van Kunstacademie Minerva spreekt Noorderbreedte een aantal jonge kunstenaars over hun werk. Alle 175 afstudeerprojecten zijn vanaf 19 juni te bezichtigen op het Suikerunieterrein in Groningen. Deze keer een interview met documentairemaker Okki Poortvliet (22).

‘Ik ben bang Okki, dat het niets wordt,’ zegt Henk Wolbers in februari tegen de Drentse documentairemaker Okki Poortvliet als die hem vraagt of er geschaatst kan worden deze winter. Wie geen verwachtingen heeft, raakt niet teleurgesteld. Poortvliet volgde voor haar afstudeerproject IJswee de schaatsvereniging van Odoorn. Ze maakte een documentaire over het verlies dat warme winters met zich meebrengen en over de hoop op tóch die ene koude winter.

Waarom besloot je de film te maken?

Ik wilde iets doen met klimaatverandering en wat wij daar in Nederland van merken. Ik ben 22 en voor mijn gevoel kan zelfs ik al minder vaak en lang schaatsen dan toen ik kind was. Van mijn medestudenten, ook als die uit Litouwen komen, hoor ik hetzelfde.

In Odoorn, waar ik
opgroeide, …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.