In de aanloop naar de afstudeerexpositie van Kunstacademie Minerva spreekt Noorderbreedte een aantal jonge kunstenaars over hun werk. Alle 175 afstudeerprojecten zijn vanaf 19 juni te bezichtigen op het Suikerunieterrein in Groningen. Deze keer een interview met kunstschilder en performance-kunstenaar Susanne Luurs (26).

‘Ik heb shovel leren rijden,’ vertelt Susanne Luurs enthousiast. ‘De terreinbeheerder van de vloeivelden hier bij de oude Suikerunie-fabriek heeft het me geleerd. Buiten de expositieruimte bouwt Luurs een houten constructie op, het begin van een kleibad waar ze zich tijdens de expositie vier uur lang in onderdompelt. ‘Eigenlijk wilde ik een nog groter bad maken, zodat ook de bezoekers erin kunnen, maar dan moesten er ook douches komen.’

We gaan naar binnen. ‘Hier komt ook klei omheen’, zegt ze, wijzend naar drie beeldschermen waar eerdere performances op afspelen. Eromheen staan weckpotten met zoet en zout water uit het Hogeland. ‘Kijk, in het zoute water is alles gestorven. Als je de pot openmaakt stinkt het enorm naar zwavel. In de zoete potten leeft nog van alles’, zegt Luurs ter…