Wat in het Hoge Noorden gebeurt, gebeurt ook elders. Maar dan op een manier die dáár uniek is. Dit jaar spiegelt Noorderlicht de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders in de wereld.

Hoe ziet de toekomst van een voormalig industrieel stadslandschap eruit? Midden in Berlijn werd een eeuw geleden Tempelhof in gebruik genomen, toen een van de grootste luchthavens van Europa.

Na een lange en bewogen geschiedenis sloot het vliegveld – inmiddels een middenmoter – begin deze eeuw. Zo ontstond de bijzondere situatie dat midden in een wereldstad een andere bestemming gevonden moest worden voor een enorm open terrein.
Dat veranderde in een publiek park. Sindsdien vonden er vele culturele en sportieve evenementen plaats en dienden de vliegterminals als opvang van vluchtelingen. Een later voorstel om er een bedrijventerrein van te maken, werd door de bevolking in een referendum afgekeurd.
Het park is nu deels een beschermd gebied waar bedreigde vogels, planten en insecten hun habitat hebben. Tevens vinden kleine gemeenschappen er ruimte voor alternatieven voor de geglobaliseerde voedselindustrie en het anonieme stadsleven. Met een eigen zadenbank waarborgen kleine telers er de biodiversiteit van voedsel dat zij vanuit duurzame uitgangspunten kweken. Hun werk is zowel een maatschappelijke reflectie op de oorsprong van ons voedsel als een stimulans voor de cohesie van de lokale gemeenschap.
Katherina Fitz legde deze zogenoemde Allmende-Kontor-tuinen vast met honderden vanboven af genomen foto’s. Deze monteerde zij tot één enorm gedetailleerd werk voor elk seizoen, in een werkwijze die symbool staat voor de kracht van het individu in het geheel.

Uit de serie “Urban Gardening Patchwork”, Katharina Fitz, 2014
Meer van haar werk bekijk je op katharinafitz.com