Wat in het Hoge Noorden gebeurt, gebeurt ook elders. Maar dan op een manier die dáár uniek is. Dit jaar spiegelt Noorderlicht de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders in de wereld.

Hoe ziet de toekomst van een voormalig industrieel
stadslandschap eruit? Midden in Berlijn werd een eeuw geleden Tempelhof in
gebruik genomen, toen een van de grootste luchthavens van Europa.

Na een lange en bewogen geschiedenis sloot het vliegveld – inmiddels een middenmoter – begin deze eeuw. Zo ontstond de bijzondere situatie dat midden in een wereldstad een andere bestemming gevonden moest worden voor een enorm open terrein. Dat veranderde in een publiek park. Sindsdien vonden er vele culturele en sportieve evenementen plaats en dienden de vliegterminals als opvang van vluchtelingen. Een later voorstel om er een bedrijventerrein van te maken, werd door de bevolking in een referendum afgekeurd. Het park is nu deels een beschermd gebied waar bedreigde vogels, planten en insecte…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.