Op de Staatsbosbeheer-post van de Engelsmanplaat beschermen vrijwilligers van de Wadwacht de rust. Zo kunnen de vogels en zeehonden ongestoord luieren. Althans, dat is de bedoeling.

‘Als het hier stil is, kun je de kokkels tegen elkaar horen praten’, zegt toezichthouder Bert Meerstra van de Waddenunit. We liggen stil in het Oud Smeriggat, een geul tussen twee zandplaten op gelijke afstand van Schiermonnikoog en Ameland. Vanaf de Krukel, de boot van het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) die vernoemd is naar de hoornvormige alikruik, stappen we samen met Gerjan en Denise Zwaan uit Egmond aan Zee het rubberbootje op. 

We zijn onderweg naar de post van Staatsbosbeheer op de Engelsmanplaat, een zandplaat waar veel vogels en zeehonden rusten bij hoog water. Gerjan en Denise verblijven een week lang in de post als vrijwilligers van de Wadwacht. Ze tellen de vogelstand en houden hun ogen open voor menselijke verstoring op de plaat. Dat geb…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.