Wat maakt dat boeren op hun trekkers naar het Malieveld gaan? Sociaal geograaf Yael Steenman schreef er haar masterscriptie over.

Grote krantenkoppen als: ‘Boeren protesteren weer: wat is er aan de hand?’ en ‘Boze boeren verlaten kapotgereden Malieveld’ – een greep uit de afgelopen drie jaar. Boeren waren kwaad, teleurgesteld en voelden zich niet gewaardeerd. Als gevolg werden er talloze boerenprotesten georganiseerd: protest ontstaan uit onvrede van boeren over de stikstofmaatregelen van de overheid, onvrede over de berichtgeving van de media en onvrede over het gebrek aan begrip van ‘de stedeling’ voor hun situatie.

De omvang van deze protesten geeft aan dat het gaat om groot een maatschappelijk probleem: een deel van de samenleving voelt zich buitengesloten en miskend. Daarnaast hebben boeren het gevoel dat de overheid selectief met de stikstofuitstoot omgaat, waarbij de agrarische sector harder aangepakt …