Noorderbreedte-stagiair en natuurantropoloog Robin Kramer is een hobbytuinder zonder tuin. Zijn ontdekkingstocht naar tuinieren in de stad volg je hier. In deze tweede blog lees je over hoe grauwe gebouwen het winnen van het groen, en waarom dat zo zonde is.

De binnenstad lijkt een steeds onderhoudsarme plek te worden. Alsof het stedelijk leefgebied een kinderplacemat is dat met een nat doekje makkelijk en snel schoongemaakt moet kunnen worden. Voor dramatisch effect presenteer ik hier drie plekken in de binnenstad waar grauwe gebouwen het hebben gewonnen van het groen:

Het was april toen het me opviel, de Heerestraat werd versierd met veertien doffe gladde stammetjes. De kale esdoorn waar ik vanuit mijn tijdelijke schrijverswerkplaats op uitkijk lijkt nooit meer te bloeien. Een paar weken later maakte ik een wandelingetje langs de der Aa-kerk in Groningen. Twee mensen zaten op de recent geplaatste mensvriendelijke tuinbakken, voeten in het grind, ijsje in de hand. Voorheen was het een parkje met bomen, waarvan er een aantal zijn weggeh…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.