Rieja Raven blikt terug op haar vorig jaar verschenen stuk over welke coronalessen we kunnen trekken uit het Bargerveen, het decor van kunstmanifestatie Into Nature. De belangrijkste blijft fier overeind staan: wees veerkrachtig.

De symbiose tussen kunst en landschap is het handelsmerk van Into Nature. Vorige zomer waren we in de ban van de coronacrisis, dus kon ook de symbiose niet doorgaan.

Navid Nuur, 52°40’36.6″N 6°59’50.4″E (foto heleen haijtema)

De kunstmanifestatie zou in 2020 plaatsvinden in het Bargerveen. Voor Noorderbreedte schreef ik toen een artikel met ‘coronalessen uit de geschiedenis van het veengebied’. De geschiedenis en het landschap zelf hebben immers al zoveel te bieden, veel meer dan alleen het decor zijn voor kunst, hoe geschikt ze daar ook voor zijn. Hoogveen is een voorbeeld van veerkracht. Iedereen die er weleens over­heen is gelopen, weet dat het letterlijk veert onder je voeten.

Maurice Meewisse, 52°41’04.4″N 7°00’16.5″E (foto heleen haijtema)

Eén van de lessen was…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.