In Nb3 (2021) vertelt Nynke Agnes Postma over Sterk water, de scriptie waarop ze afstudeerde als stedenbouwkundig ontwerper. Daarin geeft ze een landschappelijke en stedenbouwkundige onderbouwing van waarom en hoe we moeten leven mét de zee, in plaats van ondanks de zee. In een vijfdelige blogserie gaat ze hier dieper op in. Deel twee van de serie biedt een historische inkijk in het zeekleigebied om inspiratie op te doen voor de toekomst.

Al millennia lang leeft de mens in en rond het huidige Nederlandse zeekleigebied op onduidelijke grenzen tussen water en land van het zeekleilandschap. In die tijd zijn de geomorfologie en het landschap sterk veranderd vanwege altijd al voorkomende klimaatopwarming en -afkoeling. Oude culturen trokken weg en nieuwe culturen kwamen in hun plaats. We zien vandaag de dag nog de sporen die de mens en de veranderde zeespiegel hebben achtergelaten in het landschap.

In deze blog beschrijf ik de geschiedenis van het zeekleilandschap en de menselijke reactie op dit veranderende landschap. De eeuwenoude ervaringen die vorige generaties hebben geuit in hoe zij omgingen met het gebied en al haar problemen, zijn een waardevolle bron van kennis over hoe we kunnen omgaan m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.