Tom Tieman maakte de luisterwandeling Huilende Bruiden, over oude Oldambster boerderijen in verval. Lees hier waarom hij Oost-Groningen zo bijzonder vindt én hoe je kans maakt op twee vrijkaarten voor de wandeling.

Ze vormen een intigrerend schouwspel in het Oost-Groninger akkerland: de oude Oldambster boerderijen, ooit halverwege de 19e eeuw gebouwd door welvarende herenboeren. De een nog mooier dan de ander. In zijn geheel een ratjetoe aan bouwstijlen maar altijd bestaande uit weelderige voorhuizen met immense graanschuren. Nergens waren de boerderijen ooit zo groot en rijk als hier. Maar het kantelpunt is zichtbaar, want veel graankathedralen van weleer zijn er slecht aan toe.

Ik weet nog nog goed hoe ik als student Kunst, Cultuur en Media op bezoek ging bij een vriend die in Oostwolde (bij Winschoten) was beland. We maakten op zondagochtend een wandeling door de Graanrepubliek. Zulke weidsheid en uitgestrekte vlakten had ik nog nooit gezien. En ook nooit zulke enorme boerderijen die als …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.