Noorderbreedte-stagiair en natuurantropoloog Robin Kramer is een hobbytuinder zonder tuin. Zijn ontdekkingstocht naar tuinieren in de stad volg je hier. In deze derde blog lees je over hoe tuinieren naast planten en bloemen ook aandacht en affectie kan cultiveren.

Zo’n 35 jaar geleden stond er in Beijum-Noord een nertsenfokkerij. Een grauw bouwval van een boerderij met een enorm stuk land eromheen. Marjan de Boer, medeoprichter en drijvende kracht achter stadstuin De Wiershoeck, laat me een zwart-wit foto zien van hoe zij het land aantrof in die tijd. De foto toont een onvruchtbare grond waar niks groeit.

De Wiershoeck begon als een initiatief van een groep vrienden die een kringloopboerderij wilde beginnen: een boerderij waar vrijwel alles van binnen het eigen terrein gebruikt wordt om de boerderij draaiende te houden. Marjan vertelt me dat hun initiatief in eerste instantie inhoudelijk gezien slaagde, maar dat het financieel niet uit kon om enkel een kringloopboerderij te zijn. Zodoende breidden ze het initiatief uit, en toverden ze de oude…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden