Nb-redacteur Leonie Wendker recenseert het boek: Voor deez’ aard verloren, de Noorderbegraafplaats in Assen. Wendker: 'Met name die verhalen maken het tastbaar. Iedereen kent of herkent er wel iets in.'

Wie meer over een stad, dorp of een gebied te weten wil komen kan de plek bezoeken waar de inwoners hun dierbaren begraven: de begraafplaats. Meestal zijn dit bijzondere plekken, mooi aangelegd en omgeven door groen. Vaak vertelt het ook iets over de ondergrond en de cultuur, maar ook over forse stijging van inwonersaantallen, ziektes, oorlogen en aanwezigheid van industrie of kleine rampen. Kerkhoven en begraafplaatsen zijn plekken met veel betekenis.

Dit geldt ook voor de Noorderbegraafplaats in Assen. Het is één van de acht begraafplaatsen in Assen. Het recent verschenen boek Voor deez’ aard verloren, de Noorderbegraafplaats in Assen laat zien hoe de geschiedenis van het begraven in Assen zich in zo’n acht eeuwen tijd heeft verplaatst van de Brink in het hart van de stad naar de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.