Paul van der Veur, gepensioneerd biologiedocent en gepassioneerd kunstenaar, heeft altijd een camera op zak. Voor de Drentse Scheurkalender fotografeerde hij het monument Gebroken cirkel.

Een serie stenen cirkelt inwaarts richting een beschilderde zwerfkei. De oranje lucht hangt over het groen Drentse landschap. Op de foto is het monument Gebroken Cirkel van kunstenaar Derk den Boer te zien. De cirkelformatie is een herinnering aan de vindplaats van het meisje van Yde nabij het Stijfveen.

Paul van der Veur (79) wandelt geregeld in de Hondstong, het natuurgebied ten zuiden van Groningen Airport Eelde dat in beheer is van stichting Het Drentse Landschap. ‘Ik raad iedereen aan om de paarse koppenroute in de Hondstong te lopen.’ De route gaat langs het herdenkingsmonument, via heidevelden, vennetjes en het beekdal de Runsloot.

Al sinds de jaren zeventig woont Paul in De Punt nabij Yde. Hij zag wat de ruilverkaveling deed met het landschap: ‘Boomwallen werden gekapt en…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.