Gemiddeld twee keer per week schuift een zwangere vrouw of verse moeder aan aan de keukentafel van Linda van Weers (34) uit Beilen. Vaak brengt ze haar partner mee, soms een vriendin, soms haar moeder.

Van Weers vertelt haar gasten alles over wasbare luiers. Er valt een hoop te kiezen. Alles-ineen-systeem of losse inleggers? Bamboe of microvezel? Welk absorptievermogen? Hoe snel weer droog? Waar gemaakt? ‘ Sommige mensen willen niets wat geproduceerd is in China of een Oostblokland’, vertelt de consulent. ‘Daar kunnen we op selecteren.’ Van Weers is twee dagen per week leerkracht in het speciaal onderwijs, en tevens consulent voor een webwinkel in wasbare luierwaar. Zij wil niets liever dan haar enthousiasme over wasbare luiers delen.
Zij en haar vriend hebben een zoontje van vier en dochtertjes van twee en nul. ‘ Anderhalf kind nog in de luiers, als ik het zo mag formuleren. De middelste alleen nog ’s nachts.’
Ook zij waren bang dat het ‘een gedoe’ zou zijn, precies wat je zo vaak hoort zeggen over luiers wassen. Maar milieuvrienden als ze zijn – Van Weers had zelfs een poosje een ecologische kinderopvang – waagden ze toch de stap toen nummer twee zich aandiende. Bij de eerste hadden ze de volle luiers, in speciale zakken, ingeleverd bij de inleverpunten die Beilen heeft voor luiers en incontinentiemateriaal. ‘Onze missie was dat elke week te doen. Maar toen we gingen verhuizen, vond ik toch een berg zakken met luiers in de tuin. Dat wilde ik niet meer. Nu hebben wij nul komma nul afval van onze luiers.’
Op vakantie naar de zon nemen ze soms nog een pak wegwerpluiers mee, voor het geval er geen wasmachine voorhanden is. ‘De luier in de hitte laten liggen, met alles erin, daar wordt niemand beter van, de luier zelf ook niet. Maar alleen als het echt niet anders kan, gebruik ik wegwerp. Ik ben blij als ik mijn wasbare weer heb.’

Ze vindt die wegwerpluiers stinken als haar kinderen ze om hebben. ‘En je trekt de sluiting snel kapot. Als je het lipje eraf trekt, kun je de hele luier weggooien. Onze kinderen trekken ze ook kapot, hoe ze het doen weet ik niet. Wasbare zijn veel steviger, met klittenband en drukknopen.’
Zelf zweert de consulent, die je gerust ervaringsdeskundige mag noemen, bij de zogeheten pocketluiers die ze in een handomdraai om de babybillen kan doen, met maar een sluitinkje. ‘Bij systemen waarbij je meer handelingen moet doen, kruipen die van mij de commode af, als ze kunnen.’
Al begin je met een dag per week, tipt Van Weers. Of laat alleen vader wasbare gebruiken en moeder niet. Alle beetjes afval die het scheelt helpen! En voor wie toch wel tegen alle poep en plas in de wasmachine opziet, zijn er inlegvelletjes die je kunt weggooien. Of ook weer wassen. ‘Wij hangen ze over de rand van de wc, spoelen door en laten het water ertegenaan slaan. En dan gooien we ze in de luieremmer naast de wc.’ In die emmer gaat ook het wasbare maandverband. ‘Geen plastic meer tussen mijn benen. Ik zou niet anders meer willen. Je kunt het verband zelfs kopen in dezelfde print als de luiers van je kinderen.’

Meer weten?

nappys.nl

Trefwoorden