De gesloopte zuivelfabriek Acmesa in Assen maakt plaats voor woningen. Maar in welk segment? Sociale huur als ode aan wat ooit was.

Je kent ze vast wel uit het familiealbum: portretten van (over)grootouders, in een lange rok of met een pet, op klompen. Ze staan in de wei naast hun kostbare bezit, dat met een beetje geluk ook in de lens kijkt: een koe. Of ze zitten eronder, op zo’n krukje met drie poten. Kleine afdrukken in zwart-wit, die de stand van het land weerspiegelen. Een boer had meestal een klein gemengd bedrijf. De melk ging nog niet in koeltanks maar in melkbussen en de boerin karnde soms nog zelf, op de boerderij.Dat laatste raakte vanaf eind negentiende eeuw in onbruik, althans voor de boter en kaas die voor de verkoop waren bestemd. Het verwerken van zuivelproducten in een fabriek bleek een geschiktere werkwijze. Waren de eerste zuivelfabrieken nog kleinschalig, ze zochten al snel versterking bij elkaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.