Moeten zeeën, in navolging van de wereldwijde Rights of Nature-beweging, eigen rechtspersonen worden? Die vraag wordt voorbereid in het boek Rechten voor de Natuur: casestudies uit zes continenten. Waddencorrespondent Tjesse Riemersma recenseert.

Laura Burgers en Jessica den Outer brengen in het boek Rechten voor de Natuur: casestudies uit zes continenten in kaart hoe de afgelopen jaren wereldwijd rechten werden toegekend aan bossen, rivieren en planten. Ook de voorzichtige Nederlandse voorzetjes rond de Waddenzee en de Maas komen kort aan bod. De auteurs geven met het beknopte overzicht vele aanzetten tot denken – maar doen er vervolgens zelf niet al te veel aan mee.

Natuur met persoonsrecht

De Ambassade van de Noordzee, een organisatie die de Noordzee politiek zeggenschap probeert te geven, gaf juristen Laura Burgers en Jessica den Outer de opdracht een overzicht te maken van de wereldwijde Rights of Nature-beweging. Met name in het globale zuiden (Zuid-Amerika, Afrika, Azië) zijn veel voorbeelden te vinden van natuurli…