In Stadskanaal ging een flatgebouw na vijftig jaar tegen de vlakte, in Uithuizen heerst weerstand tegen wisselwoningen. Wanneer beschouwen we een gebouw als tijdelijk?

Ze kijkt je rechtstreeks aan, met een trotse, vastberaden blik en een vriendelijke glimlach om de lippen. Pas als je wat langer terugkijkt, zie je dat er ook onzekerheid over haar gezicht glijdt. Alsof ze iets moet overwinnen om haar hoofd naar je toe te draaien. Om je aan te dúrven kijken, met haar ene schouder lichtjes naar je toe gedraaid. Noem het kwetsbaarheid. En daarmee heeft de Groningse kunstenaar Michel Velt een raak portret geschilderd, op een zijmuur van De Renne. Deze vrouw heeft nogal wat te vrezen. Ze kijkt de sloophamer recht in het gezicht. Niet veel later, eind 2020, zal ze verbrijzeld worden.Zo’n vijftig jaar – dat was alle tijd die de flat De Renne was gegund. En dat terwijl het ooit zo mooi begon. De requiems in de media herinnerden er in het sloopjaar nog eens aan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.