Prachtige panden staan te koop in Midden-Groningen. De kansen liggen voor het oprapen, ziet Bert Nijmeijer als hij met architect Rob Hendriks het gebied bekijkt.

De trein naar Hoogezand gaat langs de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder, prachtige natte natuurgebieden, trekpleisters voor vogels en vogelaars van heinde en ver. Je ziet bedrijvigheid en werkgelegenheid: techniek, chemie, Avebe. Je komt langs parken en tennisbanen, om ten slotte uitgerust op je bestemming aan te komen: Hoogezand-Sappemeer, maar twaalf minuutjes vanaf station Groningen- Europapark.Het stationsgebouwtje is helaas buiten gebruik. Het is leeg, zie je door vuil glas heen, kapotte ramen en deuren zijn dichtgetimmerd. ‘Een typisch postmodern stationsgebouwtje zoals Rijksspoorbouwmeester Rob Steenhuis dat in de jaren tachtig door het hele land heeft neergezet’, zegt Rob Hendriks, architect. Het postmoderne zit hem in ‘verschillende volumes en schijven di…