Noorderlicht-curator Wim Melis spiegelt de thema's in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders.

De stad lonkt. Zolang wereldwijd de verstedelijking doorzet, blijft de behoefte aan nieuwe woonruimte onverminderd groot. De Indiase stad Gurgaon (ook bekend als Gurugram) ligt onder de rook van Delhi. Het is een groeiende stad waar vastgoedontwikkelaars in hoog tempo nieuwe flats bouwen, die zij verkopen door te appelleren aan de romantische droom van het moderne thuis.

De realiteit is niet zo rooskleurig. De appartementen zijn gebouwd voor de groeiende middenklasse en onbetaalbaar voor de mensen die al in het gebied woonden. Gurgaon is het hoofdkwartier geworden van vele multinationals en had in 2019 het twijfelachtige genoegen door Greenpeace te worden uitgeroepen tot meest vervuilde stad ter wereld. De projectontwikkelaars bouwen er als in een bubbel, door de mismatch tussen vra…