Wooncoöperaties zonder winstoogmerk kunnen volgens Maarten Noordhoff voor betaalbare huizen zorgen. Maar dan moeten ze wel uit de ‘hobbysfeer’ komen.

Dé oplossing voor de oververhitte woningmarkt bestaat niet, maar duidelijk is dat we de komende jaren veel gaan bouwen. Je ziet al mooie pogingen om voor starters en middengroepen te bouwen. Ook coöperatief bouwen komt voorzichtig op.De gemeente Groningen onderzoekt met een steunpunt of ze particulieren die wooncoöperaties beheren kan helpen. Een coöperatie opzetten is nu voor veel mensen een ongewis avontuur. Het is ook nogal een rijtje vragen: hoe neem je het initiatief, hoe kom je aan medebouwers, hoe kom je aan grond, wat zijn de uiteindelijke kosten en hoe krijg je de financiering rond?Dit vergt veel tijd en inzet, zonder garantie dat het uiteindelijk lukt en je een woning hebt. Coöperatief bouwen is misschien voor de liefhebber leuk, maar het merendeel van de mensen wil gewoon fi…