Freya Zandstra en Dorine van den Beukel geven een vervolg aan hun eerdere rubriek ‘Wiens brood’ waarin ze bijzondere voedselinitiatieven bezochten. Ze gaan terug naar hun allereerste excursie-adres: kaasmakerij De Nylander in Workum.

Wiens brood bracht ons steeds weer op bijzondere plekken. We bezochten onder andere een desembroodbakker met een antieke Franse houtoven, een gastvrije distilleerder met varkens in zijn tuin, een verpakkingsvrije winkel in de stad en pionierende tuinders die vele abonnementstassen vol groenten teelden voor mensen uit de buurt. We zagen hoe een haas werd gevild, we bekeken een weckpottenvoorraad in de kelder van een kasteel en we leerden de rare namen van vissen die gewoon in ons eigen Hegemermeer zwemmen. We proefden veel en iedere keer was het op een andere manier weer prachtig.Maar pionieren in de voedselwereld is niet alleen maar een mooi verhaal of een bijzonder initiatief. Het is vooral ook hard werken en dat lukt je niet als je niet overtuigd bent van wat je wilt bereiken. Vaak d…