Een vloer bezaaid met operatieschorten, handschoenen, slangetjes en spuiten. ‘Dit is het afval van één operatie, mijn operatie’, schrijft afvalkunstenaar Maria Koijck bij de video waarin ze tussen al het wegwerpmateriaal ligt.

Twee jaar geleden kreeg Maria Koijck borstkanker. In het ziekenhuis viel haar mond open van de hoeveelheid afval die bij haar genezing kwam kijken. Toen haar verband werd doorgeknipt met een schaar die na dat ene gebruik werd weggegooid, was de maat vol. ‘Ik dacht: hier moet ik iets mee’, vertelt Koijck.

Ze stapte naar de baas van het ziekenhuis met de woorden: ‘Laat mij de Greta Thunberg van het UMCG zijn.’ Na zijn goedkeuring vroeg ze de artsen het afval van haar borstreconstructie te bewaren, zodat ze er kunst van kon maken. Na een operatie van tien uur stonden er zes volle afvalzakken voor haar klaar. Het was zoveel dat ze een groep vriendinnen inschakelde om te helpen het materiaal uit te leggen. ‘Dat was heel emotioneel. Toen het eenmaal lag waren we allemaal even stil. Ik kri…