In de stad Groningen strijden ouderen tegen hittestress. Bart Popken deed vorig jaar onderzoek in de Noorderplantsoen- en Oranjebuurt en stuitte op kansrijke initiatieven.

Bij extreme hitte denken mensen snel aan de mediterrane klimaten in Zuid-Europa of de woestijnklimaten in Noord-Afrika. Ook politici en ambtenaren bagatelliseren vaak de effecten van langdurige hitte in Nederland. Dat is onterecht. In Europa sterven meer mensen door hittegolven dan door overstromingen, bosbranden of stormen.In de afgelopen tien jaar zijn hittegolven in Nederland sterk toegenomen en deze extremere weersomstandigheden zullen alleen nog maar vaker voorkomen. Prognoses voor Nederland geven aan dat de temperatuur binnen dertig jaar met minimaal drie graden zal stijgen. Hier moeten we gezamenlijk op anticiperen. In mijn scriptie voor de studie planologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen heb ik gekeken hoe ouderen uit de Noorderplantsoen- en de Oranjebuurt omgaan met dez…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.